Kaffeprat med evangelisten Tobias

2021-04-08
coffee_mug_begin.jpg

 

«Om noe bør gjøres, bør det gjøres ordentlig». Slik lyder det i det første møtet man får med konsulentprofilen til Tobias Ljungstrøm. Han går ikke halve veien, men gir alt sin fulle oppmerksomhet og har tatt på seg rollen som teknologievangelist i Squeed. Den som predikerer det lystige ord i teknologiens sammensurium, både innad og utad i selskapet. Men hva innebærer det å være teknologievangelist? Vi har tatt en kaffeprat med Tobias for å høre mer om hans tanker rundt temaet.

Hva betyr det å være teknologievangelist?

Som evangelist arbeider jeg aktivt med Squeeds kjerneverdier kompetanseutvikling og kunnskapsdeling. Dette er gjennom for eksempel forelesninger, workshops eller meetups, men jeg er også aktiv i direkte kontakt med kundene våre for å gi perspektiver på emner eller svare på spørsmål. Teknologiutviklingen skjer raskere enn noen gang, og det er viktig å henge med og være frempå for å ikke havne på etterskudd. 

Det høres jo veldig bra ut, men hvordan blir man teknologievangelist?

I Squeed er evangelist en yrkesrolle man søker seg til der man må oppfylle visse krav, men det vanligste er at man begynner på deltid og senere utvider rollen og tiden man legger ned i arbeidet som evangelist. Det er også bra, da det er verdifullt for en evangelist å ha en konkret kobling til den delen av bransjen som faktisk produserer produktene. I utgangspunktet kan alle bli evangelister, - det handler i bunn og grunn om hvor din interesse ligger og hvor mye tid du er villig til å legge ned.

Tobias bruker altså mye tid på å gjøre research om tech - og da lurer vi på hvilke hovedutfordringer vi har med dagens techbransje fra et utviklerperspektiv, og hvordan framtidsutsiktene er?

Jeg jobber mest innen frontend, men tror at økende kompleksitet er et problem som finnes i alle deler av systemutvikling. Det å redusere kompleksiteten og ikke gjøre ting vanskeligere enn nødvendig er en stor utfordring. Dog er den meget viktig å løse, da det påvirker alt fra rekruttering til leveranser.

I frontendfaget har man klart å redusere kompleksiteten på lang sikt med å øke standarden på weblesere, og da med fokus på det tekniske som forventes innebygd.

Jo mer som er standardisert, desto færre valg må hver enkelt utvikler ta. For eksempel, siden CSS grid ble standard kan man nå oppnå en flytende og responsiv grid-layout på en rad CSS. Tidligere var det behov for hundretalls rader CSS og JS for å oppnå samme resultat. På samme vis kan man si at Web components nå blir samme standard for frontend rammeverk.

Hva er ditt neste hobbyprosjekt?

Jeg tenker jo at jobben er viktig, men når arbeidsdagen er slutt så stenger jeg faktisk dataen. Det er viktig med balanse i livet, så jeg koder sjeldent i fritiden. Men jeg har mange andre interesser, blant annet reenactment. Der holder jeg nå på med et prosjekt med å sy en komplett dress fra 1890-tallet!

Hvordan kan man følge deg?

“Du kan lese min blogg på https://tobiasljungstrom.net (RSS feed finnes) og følge meg på twitter @midvintr. Snart kommer jeg til å legge ut en artikkel om web mentions, og den kommer til å bli veldig interessant - om jeg skulle sagt det selv”

Helt til slutt, har du noen boktips til leserne?

Hvis du vil ha et veldig stabilt fundament i JavaScript så anbefaler jeg “You don’t know JS yet” av Kyle Simpson. Det er helt vesentlig å ha det grunnleggende på plass! Dessuten finnes den gratis som digital versjon.

Men jeg kan ikke la være å tipse om litt fiksjon også; “Pillars of the earth” av Ken Follet, er regnet som en moderne klassiker og det er vel fortjent. Det er middelaldersk drama som griper deg fra første side!Vis alle